Wat na de boottocht?

Botenverhuur
Close-up van witte waterfiets met rode neus aan de kade van het Donkmeer. De avondzon schijnt en de rueze fonteint spuit op de achtergrond

Maak een boottochtje.
Huur een waterfiets, roeiboot, kano of motorboot en ontdek op een ontspannen manier alle facetten van het Donkmeer. Of neem de overzetboot van de kade naar de eendenkooi.

Eendenkooi
Eendjes zwemmen rustig in het vijvertje waar de fontein uiteen waait door de bries. Enkele ouders zitten op een bankje in de speeltuin op de achtergrond, te kijken hoe hun kroost speelt op de piratenboot en de schommel.

De hele site van de Eendenkooi wordt onder handen genomen. De gerestaureerde kooi waar de vangst van eenden getoond wordt blijft behouden maar deze wordt aangevuld met een aaidierenweide en een zone voor natuurontwikkeling en speelnatuur. Deze laatste zone wordt een attractieve plaats voor iedereen met o.a. een wilgentunnel, een vlonder, allerhande brugjes over het water en een pad door het natte gedeelte van het bos. Je bereikt de Eendenkooi te voet of met de overzetboot.

Wandelen en fietsen
Een oranje fiets staat statig geparkeerd op de natte betonnen afwatering van de reeks fonteinen op de achtergrond.

Het Donkmeer is een paradijs voor wandel- en fietsliefhebbers. Je kan de veelzijdigheid van het gebied zelf verkennen, of een van de uitgestippelde routes volgen. Laat je verrassen door zoveel natuur! Voor fiets- en wandelroutes kan je terecht in het toeristisch infokantoor.

Palinggastronomie
Een groepje mannen op leeftijd staan voorovergebogen aan de waterkant, aandachtig te kijken hoe een van hen jonge paling uitzet in het Donkmeer.

De Donk is vermaard om zijn heerlijke palinggerechten. De levende paling wordt in tankwagens met zuurstofvoorziening ingevoerd. Daarna ondergaat hij een waterkuur in het Donkmeer om daarna vers en panklaar te verhuizen naar de keukens van de omliggende restaurants. De koks aan het Donkmeer kennen vele recepten: in ‘t groen, met tomaten, gebakken met kampernoelies…

Horeca
Een zonovergoten terras aan de waterkant. De lelies op het Donkmeer zorgen voor het mooie uitzicht, de bomen rondom het terras voor de nodige schaduw.

Rond het meer en in de buurt van de Bareldonkkapel zijn er tal van horecazaken. Zowel voor een eenvoudige snack als voor de meer verfijnde keuken kan je er terecht. De terrasjes aan het water zorgen voor een unieke sfeer.

Overnachten
De avondzon valt over de laan met groenbebladerde bomen. Naast de bomen een reeks stacaravans.

Verschillende terreinen in de omgeving van het meer bieden kampeerders alle mogelijkheden voor een aangenaam tijdelijk verblijf. In Berlare zijn er ook een aantal B&B’s.

Zwemmen, zonnen, zeilen …
Het lege strand van de Nieuwdonk ligt in de avondzon. Een klein zeilbootje op het water.

Recreatiedomein Nieuwdonk is een aanrader voor gezinnen, maar ook voor liefhebbers van zeilen, surfen en duiken. Kinderen van elke leeftijd genieten van de speeltuinen op het strand. Zonnekloppers beschikken over een grote ligweide. Durvers en actieve sporters kunnen er terecht voor sportdagen en teambuildings.

Bareldonkkapel
De Bareldonkkapel met witte muren, hoge ramen, zwart dak en een klein torentje staat te pronken tussen het groen.

In 1935 werd een ommegang opgericht met zeven stakapelletjes en een monumentale calvarieberg, allen van de hand van beeldhouwer Aloïs De Beule. De ommegang ligt achter de Bareldonkkapel, een van de mooiste kapellen uit de omgeving. Speurders zochten er al naar het gestolen paneel van Het Lam Gods, dus kijk maar uit je doppen…

Vissen
Tal van wedstrijdvissers zitten aan de waterkant met vislijn en leefnet geduldig te wachten op de volgende vangst.

Ook vissers zijn welkom op het Donkmeer, een van de visrijkste meren van Vlaanderen. Dagvergunningen kunnen worden bekomen aan de ticketautomaten aan de Brielstraat en aan ‘t Brugsken. Jaarabonnementen zijn verkrijgbaar bij de Donkwachter via donkwachter@berlare.be of +32 (0) 473 87 80 55. Elk jaar is er op vrijdag vóór de Waterfeesten een viswedstrijd voor de jeugd.

Waterfeesten
Een oranje zelf geknutseld bootje, met drie jonge mannen aan boord, komt met een grote splash in het water nadat het net van een schans af gleed.

Elk weekend van de eerste zondag van augustus wordt aan het Donkmeer de Waterfeesten gevierd. Het feestgebeuren start al op vrijdag met een viswedstrijd voor de jeugd. Op zaterdag is er een trio- en kwarttriatlon en de ludieke Ter Land ter Donk en in het Meer. De apotheose is er op zondag met tal van activiteiten op en rond het water, optredens en een grandioos Venetiaans vuurwerk boven het Donkmeer.

Openluchtspektakel
De vogelverschrikker, tinnen man en leeuw van De tovenaar van OS staan achter een zittende Dorothy.

Om de twee jaar brengt Festivaria een spetterende musical of operette tot leven op het Donkmeer. Levensechte decors, prachtige kostuums en wondermooie melodieën bezorgen je een unieke avond. Meer info op www.festivaria.eu.

Toeristisch infokantoor
Het strak moderne gebouw van het toeristisch infokantoor reist uit het groen van de waterkant. Voor de ingang een machtige boom en enkele verfrissende fonteinen.

Hier kan je terecht voor algemene toeristische informatie over het Donkmeer en Berlare. Je vindt er ook wandel- en fietsinfo, je kan er fietsen huren of materiaal verkrijgen voor een spelletje minigolf of petanque. Meer info via +32 (0) 52 43 25 60 of citymarketing@berlare.be.